maandag 15 februari 2016

Taart van beschuitdeeg en botercrème (zelf te versieren zoals je wilt)

Die prachtig opgemaakte taarten die ik altijd op internet voorbij zag komen.... Wauw. De eerste keer dat ik er één liet maken voor de tweede verjaardag van onze zoon dacht ik, hé dat kan ik ook! Na wat jaren oefenen en heel veel uitproberen is dit zoals ik de verjaardagstaarten nu maak. Even leek een goede beschuitdeeg taart maken, luchtig en hoog, een onmogelijke opgave. Maar! Met dit recept lukt het wél.

Het geheim zit 'm in een aantal dingen. 1. een goede voorbereiding. 2. alle ingrediënten zijn op kamertemperatuur. Alles op tijd uit de koelkast dus. En 3. alles moet perfect zijn afgewogen.


Ingrediënten

Voor het beschuitdeeg (bij een bak- of springvorm van 20 cm doorsnede)
6 biologische eieren
150 gr kokosbloesemsuiker (kijk hier wat het is en waar je het koopt)
200 gr zelfrijzend bakmeel

Voor de botercrème*
150 gr biologische roomboter
50 gr honing
2 el mascarpone

*Wil je een bijvoorbeeld aardbeienbotercrème? Voeg dan 1 eetlepel biologische aardbeienjam toe. Zo kan je variëren met wat je maar wil. Bosbessenbotercrème, abrikozenbotercrème etc.

Verder nodig
mixer
grote kom
spatel
springvorm of bakvorm van circa 20 cm doorsnede
groot (brood)mes of garen (om de taart door te snijden)

Bereiden

Beschuitdeeg
Zorg er dus voor dat de eieren op kamertemperatuur zijn. Heel belangrijk. Verwarm de oven alvast voor op 175 graden. Vet de taartvorm in met boter of crisco (geurloos plantaardig vet). Leg bakpapier op de bodem en omdat het deeg boven de rand uit zal stijgen, verhoog je ook de springvorm met een extra rand van bakpapier.


Mix de eieren en de kokosbloesemsuiker minimaal 10 minuten op een hoge stand tot een luchtige massa. Zeef de bloem en voeg toe aan het mengsel. Met een spatel roer je voorzichtig de bloem door het deeg, zo verlies je de minste luchtigheid. Hoe meer je roert hoe meer luchtigheid je verliest. Zorg er wel voor dat je een egaal geheel krijgt.

Ook belangrijk: de oven moet goed op temperatuur zijn. Bak de taart in circa 20 minuten gaar. Iedere oven is anders, dus kijk goed of dit voldoende is voor je taart. Nog een tip: open de deur niet voordat 1/3e van de baktijd verstreken is. Het beste is om de deur helemaal niet te openen.

Met een satéprikker kan je kijken of de taart goed is. Komt de prikker er 'schoon' uit, dan is de taartbodem klaar. Laat de taart nog even 5 minuten in de oven staan met de deur op een kier. Dat voorkomt scheuren en inzakken. Haal dan de taart uit de oven en laat 'm afkoelen. Als je de taart uit de vorm haalt, leg hem dan ondersteboven weg. Zo wordt de bovenkant plat wat makkelijk is bij het decoreren.

Botercrème
Snijd de boter in stukken en doe samen met de honing in een kom. Mix het geheel mooi romig (ongeveer 8 min). Wil je een botercrème met een smaakje? Dan is dit het moment om de jam toe te voegen en mix tot het gemengd is. Voeg de mascarpone toe en spatel (dus niet mixen!) het erdoor. Niet te lang, anders gaat het schiften!

Afwerken
Als de taart is afgekoeld snij je hem voorzichtig horizontaal door midden met een groot (brood)mes of je 'zaagt' hem in twee delen met een draad van garen. Je kan kiezen wat je doet, de taart in twee of drie delen snijden. Het ligt er maar net aan hoe hoog hij is geworden. Dit filmpje laat zien hoe je het doet.

Besmeer nu de onderste helft met de botercrème (of jam). Leg de volgende helft op de taart (of de bovenkant als je voor 1 laag kiest). De tweede laag dan met jam (of nu de botercrème) en leg nu de bovenkant van de taart erop. Zo, gevuld! Let op! Hou ongeveer de helft van de botercrème over om de taart aan de buitenkant af te strijken. Dat doe je met een spatel en je bestrijkt de hele zijkant en de bovenkant royaal met botercrème.

Decoratie
Tja, nu kan je losgaan. Met fondant, met marsepein, uitstekers... wat je maar wilt.
De plaat op de frozen taart heb ik besteld. Op frosting of ouwel kan je in diverse thema's eetbare prints bestellen. De figuurtjes zelf maken ook. Op de foto's zijn dat Nijntje, Bliksem mc queen, Woezel en PiP, Hello Kitty. Daarvoor kies je een plaatje in het goede formaat (print uit van internet, uit een kleurboek etc). Knip het uit in losse delen en leg dat op je uitgeronde fondant. Snij uit en knutsel(klei) het figuurtje op je taart. Er zijn oneindig veel filmpjes op internet die je laten zien hoe je de taart kunt bekleden. Deze bijvoorbeeld of deze (over hoe je de fondant netjes op je taart krijgt). Enjoy! Want voor je het weet... is je taart alweer op.


 




myTaste.be

2 opmerkingen:

  1. Leuke taarten :)

    Ik blijf het leuk vinden. Werken met fondant. Vooral taarten voor de kinderen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank je wel Teresa! Ik zie je reactie nu pas... Het heeft wel even geduurd voordat ik het beste recept had gevonden, maar het was het uitproberen waard. Dit recept is superlekker.

    BeantwoordenVerwijderen