maandag 1 februari 2016

Zalige chocolade espressotaart

Ja, ik weet het. Weer een nieuw recept van een chocoladetaart. Maar ze zijn ook zooo lekker en ik houd zooo van chocolade. Dus. Het zal vast niet de laatste zijn. Deze taart is in elk geval verrukkelijk om de combinatie met noten. Om je vingers bij af te likken. Hoeft niet in de oven. Veel plezier met maken! Want dat hoort net zo goed bij het genieten als het opeten. :-)




Ingrediënten 
(gebaseerd op een recept in Goed Zoet!)

Voor de bodem
100 gram walnoten
100 gram cashewnoten
2 eetlepels cacaopoeder
40 gram gedroogde abrikozen, in kleine stukjes
2 eetlepels kokosbloesemstroop of honing
2 eetlepels kokosolie of biologische roomboter
1 vanillestokje
1/2 theelepel zout

Voor de vulling
200 gram geschilde zoete aardappel
4 eidooiers
1 vanillestokje
2 sterke espresso's (in totaal 100-120 millimeter)
100 gram kokosbloesemsuiker*
2 theelepels maïzena
60 gram pure chocolade met minimaal 70% cacao
2 eetlepels cacaopoeder

*Wil je bijvoorbeeld rietsuiker gebruiken? Dat kan, je houdt dan dezelfde hoeveelheden aan.

Extra nodig
Springvorm van circa 24 cm doorsnede
Bakpapier
Mixer
Staafmixer

Bereiden
Snijd de zoete aardappel in plakken en stoom ze in ongeveer 10 minuten gaar. Ondertussen vet je de springvorm in met boter of kokosolie en daarna bekleed je de springvorm met bakpapier.

Mix alle ingrediënten voor de bodem door elkaar met een mixer op een lage stand tot het één geheel is. Duw het mengsel met een vochtige lepel op de bodem en de wanden van de springvorm, tot ongeveer drie centimeter hoog. Zet de bodem in de vriezer, zodat hij hard kan worden.

Los de maïzena op in wat espresso. Zet apart. Schraap de vanille uit het staafje. Doe het in een ruime kom. Mix daarin ook de eidooiers, espresso en kokosbloesemsuiker door elkaar op een lage stand. Plaats de kom boven een pan kokend water (au bain-marie) en roer tot je een dikke, romige massa hebt.

Pureer de zoete aardappel en voeg toe aan het mengsel. Blijf roeren tot je een egale vulling hebt. Dan voeg je de opgeloste maïzena toe en blijf je nog een minuut roeren.

Hak de chocolade in kleine stukjes en ook die doe je bij het mengsel in de kom. Blijf roeren tot de chocolade gesmolten is. Haal dan de kom van de warmtebron af en laat het mengsel afkoelen tot kamertemperatuur. Haal de springvorm uit de vriezer en giet het mengsel op de bodem. Zet de vorm tot serveren in de koelkast.

En dan... Genieten maar! 








myTaste.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten