dinsdag 4 maart 2014

Jummie suikervrije boterkoek (zonder boter!)

Deze koek is zo gemaakt en erg lekker. Al jaren op rij de grote favoriet bij onze kinderen.
Omdat wij geen koemelk gebruiken maak ik deze koek met kokosolie; lactosevrij dus.

Je koek valt donkerder of lichter uit; dat wordt bepaald door de hoeveelheid kokosbloesemsuiker die je gebruikt. Wat ook leuk is, de koek leent zich heel goed voor decoratie. Probeer eens met fruit. Aardbeien, frambozen... Heerlijk!



Ingrediënten
220 gram kokosolie (gesmolten)
180 gram kokosbloesemsuiker
1 ei
mespuntje zout
250 gram speltbloem of meel

Extra nodig
kokosolie om in te vetten
bakvorm circa 26 cm doorsnede
bakpapier
beetje melk (amandel, haver...) (ca. 1 eetlepel) om de bovenkant van de koek in te smeren
keukenmachine

Bereiding: circa 15-20 min. Baktijd: circa 25 min.

Bereiden
Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet de bakvorm in en bekleed met bakpapier tot en met de rand. Dan krijg je de koek er later gemakkelijker uit.

Laat de kokosolie smelten in een pannetje op het vuur (gaat heel snel) en daarna afkoelen.
Meng het ei, zout en suiker door elkaar en mix op een rustige stand.
Schenk de afgekoelde, vloeibare kokosolie bij het mengels en mix door voor een egale massa.

Voeg daarna de bloem erbij en kneed er deeg van (nu gebruik je een deeghaak als je die hebt).
Kleed je met de hand: door de kokosbloesem kan het deeg wat plakkerig aanvoelen.
Maak een bal en duw het deeg in de vorm.
Met je handen of met de bolle kant van een lepel. Handig is om die lepel ook even in te vetten.

Strijk de bovenkant van de koek glad met de bolle kant van de lepel.
Giet 1 eetlepel melk op de koek en smeer uit met de lepel.
Zorg ervoor dat de melk niet 'in plasjes' blijft staan op de koek, goed uitsmeren dus.
Teken met een vork een rastermotief of andere leuke tekening in de koek. Leef je uit :-)

Bak de koek in de oven in circa 25 minuten goudbruin en gaar.
Let op: iedere oven is anders (groot/klein) dus houd je koek tussendoor in de gaten!









myTaste.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten