zondag 9 november 2014

Keuzes maken met je hoofd én je hart.


Keuzes. Je maakt ze de hele dag door. Van schijnbaar onbelangrijk (jam of appelstroop op je boterham?) tot grote, levensveranderende beslissingen (wel of niet doorgaan met deze relatie) en alles daartussen in (minderen met je hobby om andere dingen meer ruimte te geven). Maar hoe heb je de keuze nou eigenlijk gemaakt? Met je ratio – met andere woorden – heb je BEDACHT wat je zou moeten doen? Heb je een lijstje gemaakt met de voors- en tegens? Helemaal niets mis mee.

Stel je nou eens voor dat je bij het maken van je keuze ook je lichaam betrekt. Dat je VOELT of het klopt wat je gaat doen? Als je voor een belangrijke beslissing staat, probeer de volgende oefening dan eens. Zoek een plek uit waar je even niet gestoord wordt. Ga zitten en adem drie keer diep in en uit. Neem je voor dat je kiest voor weg A. Probeer nu in je lichaam te voelen wat dat met je doet. Misschien voel je druk op je schouders, een benauwd gevoel op je borst? Of voel je je licht en krijg je een glimlach op je gezicht? Welke emoties horen daarbij? Word je verdrietig of juist blij? Nu laat je deze keuze los en kijk je naar wat het met je doet als je weg B in slaat. Zit er verschil in? En kan je ook voelen waar dat zit in je lichaam?

Je lijf is zo een prachtig instrument. Het vertelt je haarfijn wat goed is voor je en wat niet. Welke weg er voor jou ligt. Luister er eens naar. Want het kan je helpen in zoveel dingen als je er aandacht voor hebt. En misschien voel je niet direct welke kant je op zou moeten. Dat is helemaal niet erg, wellicht is de tijd nog niet rijp of zijn er nog dingen die je eerst aan kunt pakken. Doe de oefening op een later moment nog eens en kijk dan wat het je zegt.

Keuzes maken. De uiteindelijke kunst is om dat wat je lijf je zegt en dat wat je hoofd denkt met elkaar te verbinden en in balans te laten zijn. Want beiden hebben ze je iets belangrijks te vertellen. Het probleem alleen is dat in onze huidige manier van leven het hoofd nogal eens wil overheersen. Maar als je bewust bent van beiden wordt je leven zoveel completer. Zie je mogelijkheden die er eerst niet waren. Dus als je de volgende keer iets groots moet beslissen, kijk dan eens of je kunt luisteren naar je hoofd én je hart en kies vervolgens weloverwogen en in balans welk pad je inslaat. Waar het om gaat is het midden. JOUW midden, jouw balans.

Sta je voor een belangrijke keuze en kom je er zelf niet goed uit? Coaching kan net dat steuntje in de rug geven dat je nodig hebt. Lees op mijn site www.puuropgevoel.nu hoe het werkt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten