vrijdag 29 september 2017

Feestelijke cupcakes

Cupcakes; altijd lekker op feestjes, als traktatie op school... snel gemaakt, je kan ze invriezen en zo gezond of iets minder (...) maken als je zelf wilt. ;-)Ingrediënten

(voor 12 cupcakes)

Beslag voor de cupcakes
125 gram biologische roomboter op kamertemperatuur of gesmolten kokosolie
2 eieren op kamertemperatuur
100 gram kokosbloesemsuiker
125 gram speltbloem
2 eetlepels water
2 theelepels wijnsteen bakpoeder

Extra nodig
Cupcake vormpjes en eventueel een cupcake bakblik
Decoratie eventueel... (rozijnen, hagelslag, prethagel, discospikkels... wat)
Mixer met beslag haken
Eventueel: eetbare lijm om de versiering aan te brengen

Bereiden
Verwarm de oven voor op 175 graden C. Zorg ervoor dat al je ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Snij de boter in kleine stukjes of smelt de olie en doe het in een kom. Doe beetje bij beetje de suiker erbij en mix alles door elkaar op middelhoge snelheid. Hierdoor wordt de suiker goed opgenomen en het beslag straks luchtiger. Blijf mixen tot er een zo luchtig mogelijke massa ontstaat.

Voeg nu 1 voor 1 de eieren toe. Mix het beslag goed door met de mixer op middelhoge snelheid als je een ei hebt toegevoegd.

Voeg nu beetje bij beetje de bloem toe. Mix telkens de massa met de mixer op middelhoge snelheid als je een hoeveelheid meel hebt toegevoegd. Als laatste voeg je het water toe en mix je nog eens 1 minuut alles goed door elkaar met de mixer op middelhoge snelheid, tot een luchtig en glad beslag.

Pak je cupcake bakblik erbij met daarin de papieren bakvormpjes of vul de vormpjes zonder bakblik. Neem een eetlepel en schep een beetje beslag in het midden van het papieren cupcake vormpje. Met een tweede kleinere lepel of spatel schraap je het beslag van de lepel in het vormpje.

Vul de papieren bakvormpjes tot 2/3 vol. Zo kunnen de cakejes goed rijzen en zullen ze niet boven het papieren vormpje uit steken als ze klaar zijn. Hoe platter de cupcakes zijn als ze gebakken zijn, hoe makkelijker je ze kan decoreren.

Plaats de cupcakes in het midden van de oven. Open de ovendeur tussentijds liever niet, anders zakken de cupcakes misschien in. Na 20 minuten open je de ovendeur en prik je met een houten prikker in een cupcake om te controleren of de cupcakes gaar zijn. Wanneer er geen nat beslag aan de houten prikker blijft kleven kunnen de cupcakes uit de oven gehaald worden. Kleeft er nog wel nat beslag aan de houten prikker, dan laat je de cupcakes nog 5 minuten in de oven bakken. Controleer na 5 minuten weer of de cupcakes gaar zijn en haal ze uit de oven als dat zo is. Let op: iedere oven is anders, hierdoor kan de baktijd van je cupcakes verschillen!

Eenmaal uit de oven laat je de cupcakes goed afkoelen op een koel rooster. Als je een bakblik gebruikt: even een minuut in het bakblik zitten. Zet het bakblik bij voorkeur even op een rooster. Na een minuut haal je de cupcakes voorzichtig uit het bakblik. Je kunt het bakblik een beetje schuin houden zodat de cupcakes er langzaam uitvallen. Zo hoef je niet aan de papieren bakvormpjes te trekken en laten de papiertjes niet los. De papieren bakvormpjes laat je om de cupcakes zitten.

Zijn je cupcakes iets boller geworden dan gewenst, leg dan meteen nadat je de cupcakes uit de oven hebt gehaald een snijplankje op de cupcakes. Na ongeveer 1/2 minuut haal je het plankje er weer van af, je cupcakes zijn nu mooi plat.

Eenmaal afgekoeld zijn de cupcakes klaar om verder te decoreren met een topping - bijvoorbeeld de botercrème (zie hieronder). Of andere gezellige decoraties. Die 'plak' je vast met eetbare lijm bijvoorbeeld. Leef je uit!

Verse cupcakes die op de dag zelf zijn gemaakt zijn het allerlekkerst. Bewaar de gebakken en afgekoelde cupcakes 1 tot 3 dagen in een luchtdichte doos, buiten de koelkast. De cupcakes blijven zo lekker luchtig en ze drogen niet uit. Gebruik bij voorkeur een goed afsluitbare kunststof doos. Invriezen kan trouwens ook prima.

Als je wilt kan je de cupcakes versieren met een topping. Bijvoorbeeld botercrème.
Wat heb je nodig:

Voor de botercrème
150 gr biologische roomboter
30 gr honing
2 el mascarpone

Extra nodig
Spuitzak

Bereiden
Snijd de boter in stukken en doe samen met de honing in een kom. Mix het geheel mooi romig (ongeveer 8 min). *Voeg de mascarpone toe en spatel (dus niet mixen!) het erdoor. Niet te lang, anders gaat het schiften!

*Mocht je willen, dan kan je op dit moment ook een eetlepel jam (aardbeien, abrikozen.. wat jij lekker vindt) door het beslag doen. Voor een variatie op de botercrème. :-)myTaste.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten