woensdag 15 januari 2014

Goedgevulde appeltaart

Het bakken van deze taart was de aanleiding voor het starten van mijn blog. Daarom mag dit recept zeker niet ontbreken. Een simpele appeltaart misschien, maar gewoon heel erg lekker!


Ingrediënten

Voor het deeg
300 g biologische bloem
100 g kokosbloesemsuiker (of oerzoet)
1/2 theelepel zout
200 g koude roomboter (en gebruik een klein beetje om de vorm in te vetten)
1 ei
2 eetlepels ijskoud water

Voor de vulling
1200 g zoetzure appels (goudrenetten of santana of elstar. Of alles door elkaar, ook erg lekker!)
75 ml ahornsiroop
2 theelepels gemalen kaneel
100 g gewelde rozijnen
100 g paneermeel
1 ei (om te bestrijken)

Extra nodig
Springvorm circa 26 cm doorsnede

Bereiden
Zeef de bloem boven een kom en voeg de suiker en het zout toe. Snijd de boter in blokjes en voeg ze toe aan de bloem. Voeg het ei en het water toe en kneed met koude handen het deeg. Verpak het deeg in huishoudfolie en laat het minimaal 30 min. in de koelkast rusten. Langer mag!

Verwarm de oven voor op 180 graden. Schil de appels, snijd ze in dunne stukjes en verwijder de klokhuizen. Meng de appelstukjes met de ahornsiroop, kaneel en de goed uitgelekte gewelde rozijnen.

Haal het deeg uit de koelkast, kneed het los en rol 2/3 van het deeg uit tot een ronde lap. Laat het deeg niet te warm worden, want dan breekt het te snel. Bekleed de bodem en de rand van de ingevette springvorm met het deeg. Strooi eerst paneermeel over de deegbodem en verdeel dan de appelvulling erover. Druk de appelvulling goed aan.

Rol de rest van het deeg uit tot een dunne lap. Snijd lange repen van circa 1 cm breed en leg ze kruislings op de taart. Klop het ei los en bestrijk de bovenkant van de taart ermee.

Bak de taart in de oven in circa 1 uur goudbruin en gaar. Laat de taart in de vorm afkoelen. Niet helemaal, want niet is zo lekker dan warme appeltaart! Ook heerlijk met geklopte slagroom - kan je ook maken met kokosbloesemsuiker!

Mocht je willen weten wat kokosbloesemsuiker is en waar je het koopt, kijk dan even op deze blog.


myTaste.be

1 opmerking:

  1. Eigen recept? likt me heerlijk met de kokosbloesemsuiker, en de ahornsiroop in de vulling

    BeantwoordenVerwijderen