woensdag 29 januari 2014

Chocoladetaart met noten

Deze heerlijke chocoladetaart met krokante bodem maak je als je eens een keertje uit wilt pakken. Niet om wekelijks te eten! Tip: hij vult goed, kleine punten snijden dus. ;-)


Ingrediënten
Voor het deeg
125 g zachte roomboter in kleine stukjes
125 g kokosbloesemsuiker (zie mijn blog wat het is en waar je het koopt)
250 g biologische bloem
2 eieren gesplitst (eiwit wordt niet gebruikt)

Voor de vulling
150 g walnoten
4 el honing
200 g pure chocolade
100 g boter
250 g slagroom
2 el kokosbloesemsuiker

eventueel voor de afwerking: hazelnoten of walnoten (handvol)
als je de hazelnoten wilt karamelliseren dan heb je nog 100 g suiker en 2 el water nodig.

Extra nodig
lage taartvorm (28 cm doorsnede)
steunvulling (bakparels of gedroogde peulvruchten of gedroogde spliterwten)
bakpapier

Bereiden
Doe de boter en de kokosbloesemsuiker in een kom en meng door elkaar. Meng de bloem erdoor en kneed met koele handen tot een kruimelig deeg. Voeg de dooiers en 1 el ijskoud water toe en kneed snel tot een deeg. Maak een bal en verpak het deeg in huishoudfolie. Leg 1 uur in de koelkast te rusten.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Bestuif het werkblad met bloem en rol het deeg uit tot een ronde lap die net iets groter is dan de bakvorm. Het deeg breekt snel, maak het dus niet te dun. Bekleed de ingevette bakvorm met het deeg. Leg een ruim vel bakpapier over het deeg en vul met steunvulling. Bak de taart blind in circa 10 minuten in het midden van de oven. Dan wordt ie lekker krokant. Verwijder de steunvulling en bak nog circa 10 minuten mooi goudbruin. Laat de taartbodem afkoelen op een rooster.

Verlaag de temperatuur van de oven naar 175 graden en rooster de walnoten op de bakplaat in circa 7-9 minuten tot ze net gekleurd zijn. Hak de walnoten grof, doe ze in een kom en meng de honing erdoor. Verdeel dit mengsel over de bodem van de taart. Doe de chocolade met de boter in een kom en laat ze rustig au bain marie smelten. Blijf goed roeren en laat het mengsel afkoelen tot het nog vloeibaar is. Sla de room stijf met de suiker en spatel deze door het afgekoelde chocolademengsel.

Verdeel de crème over de bodem en laat 10 minuten afkoelen.
Laat de taart nog circa 2 uur opstijven in de koelkast.

Zo is de taart al heerlijk. Je kan als je wilt de taart garneren met hazelnoten of walnoten.
In dit geval heb ik de hazelnoten gekaramelliseerd.
Ga als volgt te werk: doe de 100 g suiker en 2 el water in een pan met dikke bodem. Breng op middelhoog vuur aan de kook. Is de suiker helemaal gesmolten, laat op hoog vuur 3 minuten doorkoken zonder roeren! Niet langer want dan verbrand de karamel. Voeg de hazelnoten toe en haal de pan van het vuur. Roer met een houten lepel tot de karamel om de noten hard wordt. Dat duurt ongeveer 15 minuten. Stort de noten op een met bakpapier beklede bakplaat en laat afkoelen.





myTaste.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten