dinsdag 5 april 2016

Als je glimlacht gaat het beter

Ik buig voorover en probeer met gestrekte benen mijn neus tegen mijn knieën te duwen. Mijn hamstrings protesteren. Zweet druipt van mijn hoofd en maakt stipjes op mijn yogamat. Ik produceer een diepe inademing achter in mijn keel als ik weer overeind kom. Nu liggen er drupjes over mijn hele mat. Ondertussen wring ik mezelf rustig maar vastberaden in de volgende houding. Ik voel hoe het zweet stroompjes vormt op mijn rug. “Het is nu 39 graden in de ruimte” zegt de yogaleraar. “En van deze houding ga je extra zweten. Maar als je lacht gaat het makkelijker.”Ik sta in de kleedkamer. Gedoucht en in droge kleren gestoken. Ha fijn. In de spiegel zie ik dat mijn wangen van knalrood hun weg weer vinden naar rood. Het zweet heb ik door het doucheputje gespoeld. Alle gedachten waar ik geen zin in had ook. ‘Als je lacht gaat het makkelijker.’ Deze zin heeft zich blijkbaar aan de binnenkant van mijn hoofd vastgeplakt en is niet meegegaan met het water.

Als ik de auto geparkeerd heb probeer ik het nog eens: lachen naar mezelf. Want het helpt me wel bij mijn ongemak als ik zowat barst van de hitte in een uitdagende pose. Rustig krul ik mijn mondhoeken wat omhoog in een glimlach en laat de rest van mijn gezicht ook meedoen. Als ik bij mijn ogen kom en ze sluit gaat het gevoel regelrecht naar binnen. Als een idioot zit ik naar mezelf te glimlachen in de auto. Een zachtheid overkomt me. Een gelukkig gevoel stroomt door mijn lijf en zelfs om me heen. Het is stil, zacht en rustig. Geluk. Niet zo uitbundig of luidruchtig zoals plezier of vrolijkheid. ‘Geluk is een toestand van innerlijke voldoening die je op gang brengt door van jezelf te houden’ schrijft Griet op de Beeck in één van haar boeken.

Daar zitten twee heel belangrijke dingen in. Die ik steenvast tegenkom tijdens de coachtrajecten in mijn praktijk en in mijn eigen leven. Het zijn:
  1. Het begint bij jezelf.
  2. Heb jezelf lief. (Eigenlijk vind ik dat ook een soort eerste, want vanuit daar kan je werkelijk houden van anderen.)
Ik laat het indalen. Hoe vaak zoek ik houvast, liefde en goedkeuring buiten mezelf? Dat ik me gelukkig voel als een ander mij graag ziet of zegt dat ik iets goed hebt gedaan? Me vul met het gevoel dat een ander om mij geeft? Soms? Of iedere dag? Allemaal doen we dat in meer of mindere mate. Jij. Ik ook. Een diep verlangen van veel mensen is om gezien of gehoord te worden. Door anderen.

En door jezelf?

Tja. Zie ik mezelf graag? Als ik om liefde vraag bij anderen om daarmee van mezelf te kunnen houden en gelukkig voelen, dan doe ik mezelf toch tekort! Volgens mij doen mensen dat omdat ze niet volledig zichzelf durven zijn. Omdat er angsten zijn, weerstand leeft of pijnlijke emoties die we liever weg stoppen. Hup, onder het tapijt ermee. Als je ze niet ziet, zijn ze er niet. Echt? Als ik nare dingen die diep in mij zitten omzeil en het vinden van geluk buiten mezelf leg, dan maak ik mezelf daarmee afhankelijk van anderen. Ben ik mezelf ontrouw en daar word ik niet gelukkiger van. Terwijl ik alle liefde en geluk die ik nodig heb zelf heel dichtbij me draag. Voorbij al mijn angsten en ongemakken.

De reis die ik hierboven beschrijf heb ik talloze keren gemaakt. Ja, lastig misschien maar niet onmogelijk: naar jezelf durven kijken en naar het leven dat je leidt. Vraag jezelf eens af of het goed is zo of dat er dingen beter kunnen. In je relatie, in je werk, in je omgang anderen, in jezelf… En durf toe te geven als er dingen knellen en beter kunnen. Weet ook dat de meest veilige basis in jou besloten ligt. Je bent veilig als je eerlijk naar jezelf kijkt, naar de deuken of littekens die je eventueel hebt opgelopen in je leven. Het gaat er in het leven niet om te lijden. Het gaat erom een fijn en eigen leven te leiden.

Kijk zuiver naar jezelf en vraag je af waarom je de dingen doet zoals je ze doet. Doe je het voor jezelf of voor iemand anders? Voor de buitenwereld? Je hoeft niet voor anderen te zorgen of hun verantwoordelijkheden op je te nemen. Ga staan voor wie jij bent, geef uitdrukking aan je gevoelens en daarmee aan jezelf. Het mooie is dat als je dat doet, je daarmee ook ruimte geeft aan de ander. Zodat die ook kan gaan staan en verantwoordelijkheid nemen voor wie hij of zij is.

Durf je gevoelens te uiten en leef vanuit je authenticiteit. Bouw je leven niet op fundamenten van buiten jezelf. Wat je is aangedaan. Hoe anderen zijn. Wat anderen van je denken. Hoe het hoort of hoe je ouders je willen zien. Wat wil JIJ? Wat zijn jouw verlangens? Wat voelt goed voor jou en past jou? Ik geloof erin dat mensen mogen leren naar zichzelf te luisteren, dat is beter dan naar anderen. Heb aandacht voor je (emotionele) behoeftes, uit ze en heet jezelf welkom zoals je bent. Je hebt jouw leven zelf in handen, je brengt zelf geluk op gang. Een ander kan dat niet voor je doen.

Jij. Kan. Dat. Helemaal. Zelf.

Je mag kiezen voor verandering als dat nodig is. Werk ervoor, met zachtheid en mededogen. Omdat de liefde voor jezelf zo groot is. Omdat je weet dat diep van binnen in jou het echte geluk ligt. Er bestaat niet zoiets als een perfect leven. Maar wel een fijn leven. Als je zelf gelukkig bent, dan straal je dat ook uit naar mensen in je omgeving. En voed je hen op een natuurlijke manier in wat zij nodig hebben terwijl jij dicht bij jezelf blijft. En zo is de cirkel rond. Jij bent dan de druppel in het water die kringen maakt, naar buiten toe. Dat doe je van binnenuit en dan gaat het helemaal vanzelf. Zo simpel is het.

Houd van je leven. Houd van jezelf. Kijk je demonen aan. Leef goed. Droom groots.
En zit het even tegen of is het pittig? Glimlach dan naar jezelf, want dan gaat het makkelijker.
En wordt alles net weer wat beter. Niet perfect.

Beter.

In mijn praktijk Puur op gevoel en in mijn workshops begeleid ik mensen die minder in het hoofd willen zitten en contact willen maken met het gevoel. Dat werkt heel bevrijdend en zorgt voor inzichten en beweging.  Wil je meer weten? Neem dan contact met mij op voor een intakegesprek.

Wil je een berichtje ontvangen als er een nieuw artikel verschijnt? Stuur me dan een mail via info@puuropgevoel.nu.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten