zaterdag 18 november 2017

Wat je van pijn kunt leren

Nek, rug of schouderklachten die maar blijven zeuren. Een opspelende buik, diepe vermoeidheid en stekende hoofdpijn die telkens terugkeren. Vage klachten, die niet altijd te duiden zijn vanuit medisch oogpunt. Ergens diep van binnen weten we het eigenlijk wel, maar vaak heerst het motto ‘niet lullen maar poetsen’ of ‘negeren, gaat wel weer over’ en hup, weer door. Soms nemen we medicijnen. Helpt dat? Is het daarmee opgelost?

Ongezonde pijn
Pijn is er in verschillende soorten en maten. We weten allemaal wat pijn hebben is. Pijn door een wond, pijn door stoten of vallen. Iedereen krijgt ermee te maken, iedereen kent het. Pijn die hevig kan zijn maar vanzelf wegtrekt. Anders is het met de klachten die maar niet over lijken te gaan. Dat noem ik ongezonde pijn. Hoe komt het toch dat we massaal dat soort pijnsignalen van ons lichaam negeren? Sterker nog, soms zijn we ons er niet eens bewust van. De wereld om ons heen gaat snel en wij gaan mee. Dus luisteren we ook niet meer, we staan niet meer stil. Maar pas als we even stilstaan gebeurt het; onze aandacht gaat naar binnen en we gaan voelen. Juist dáár ligt de sleutel; luisteren naar je lichaam. Hoe je dat doet? Dat kan op 1001 manieren. Ik weet wel waar het begint; bij bewustwording. En bewustwording begint weer bij je lichaam.
Wat is lichaamsbewustzijn?
Als baby ben je volledig één met je lichaam. Dat is alles wat er is. Punt. En alle signalen van je lichaam pik je op om je behoeften zichtbaar te maken; honger, dorst, natte luier aan je billen, slaap. Allemaal redenen om je te laten horen. Je lichaamsbewustzijn is groot. Maar, dan groeien we op en de wereld met al haar prikkels en impulsen om ons heen wordt groter en groter. Je gaat je aandacht verdelen; van alleen naar wat er binnenin je gebeurt naar wat er om je heen plaatsvindt en hoe je omgeving is. Daar ga je op reageren. Je wilt weten of het veilig is, of je het goed doet, of je er mag zijn. Je gaat je aanpassen, je socialiseert en het is zelfs zo dat we dan de signalen van ons lichaam leren onderdrukken of negeren. Want we zijn niet meer één met ons lichaam. Er is niks mis mee dat je leert hoe je je kunt handhaven in onze maatschappij; het is zelfs noodzakelijk. Alleen, het nadeel kan zijn dat je in de loop van je leven het contact met je lichaam zó ver verliest dat je de signalen die het geeft helemaal niet meer herkent. Vooral de meer subtiele signalen komen dan niet meer door.
Zonder lichaam geen leven
Lichaamsbewustzijn gaat dus over je fysieke lichaam. Je hebt je lichaam nodig om te leven, zonder je lichaam, geen leven. Zo simpel is het. Je hebt het er dus mee te doen. Het heeft slaap nodig, voedsel en verzorging. Als je er zo naar kijkt, lijkt je lichaam vooral een last. Maar als je goed naar je lichaam kunt luisteren brengt het je vooral veel voordeel. Je lichaam vertelt je namelijk wat je nodig hebt. Heel basaal: als je moe bent spoort het je aan rust te nemen. Als je honger hebt, om te eten. Maar er zijn er ook subtielere signalen die belangrijk zijn als je je vitaal en levenskrachtig wilt voelen. Want je lichaam geeft je niet alleen seintjes die met je fysiek welbevinden te maken hebben, ook je emotionele en mentale welzijn zijn verboden met je lichaam.
Wisselwerking tussen je hoofd en je lijf
Het geheim zit ‘m dus in bewustwording. Nou is ‘bewustzijn’ een enigszins spiritueel geladen woord. Want, het gaat om een vaardigheid die je (vaak) niet kunt vatten met je ratio of beredeneren. Met mijn ervaring als lichaamsgericht werkende coach, zie ik hoe diep rakend het is om lichaam en ratio te laten samenwerken. Want, ons lichaam reageert op alles wat wij denken en doen. Het lichaam laat je voelen en daarop reageert het hoofd weer. Is dat alles harmonieus, dan is dat goed voor het lichaam en hoofd. Zijn er dingen bij jou uit balans (je maakt je klein, je hebt last van je overtuigingen..) dan ontstaat er ook disharmonie in je lijf. En die ervaar je dan weer in de vorm van pijn, vermoeidheid en soms zelfs als een chronische ziekte. Je lichaam vertelt het je dus, alleen moet je er wel bewust van zijn, ernaar luisteren en er vervolgens iets aan willen doen.
Hoe komen die kwalen tot stand?
Een tijdje geleden las ik de volgende quote: ‘Als je lichaam fluistert, is dat een hint. Het wil dat je luistert, voordat het schreeuwen begint’. Kwalen kunnen groot worden omdat we onbewust zijn. Zijn we ons wel bewust van onszelf, dan luisteren we naar de signalen die het lijf geeft. En dat vergt werk; het zijn vaak ingesleten patronen geworden. Wanneer er emoties of denkpatronen in ons leven zijn waarvan we ons niet bewust zijn, bijvoorbeeld een grote boosheid die we niet zien of erkennen, dan gaat deze energie als een plekje ergens in je zitten. En het zijn precies deze plekken die ons lichamelijk functioneren verstoren. Met andere woorden, ziekte of pijn dwingt je eigenlijk tot zelfonderzoek. Je bewustzijn te vergroten en innerlijk te groeien.
Kijk eens op een andere manier naar pijn
Lichamelijke klachten die ontstaan door het ontbreken van bewustzijn roepen steeds harder door de pijn en het ongemak te versterken. Door met je bewustzijn naar de pijnlijke plek in het lichaam te gaan, geef je die plaats aandacht en verliest de pijn zijn noodzaak; de ziekte geneest of de klachten nemen af. Natuurlijk is het altijd aan te bevelen om een arts te raadplegen om medische oorzaken uit te sluiten of aan te pakken. Toch heb ik ook al ondervonden dat de twee manieren van kijken naar een ziekte of kwaal elkaar niet uitsluit. Sterker nog, lichaamsgerichte coaching kan heel ondersteunend werken in combinatie met een medisch- of revalidatie traject.
Je lichaam als gids
Fysieke klachten zijn vaak een symptoom van iets wat daaronder ligt. Beschouw je eigen lichaam als een belangrijke gids. Een goede en trouwe vriend, altijd dichtbij, die tot het einde bij je blijft. Er ligt heel veel wijsheid verscholen in je lichaam. Dus als je met je aandacht naar je lichaam gaat, goed luistert, dan wordt je heel wat wijzer. Maar dat laatste, luisteren, is vaak ook net het moeilijkste. Luisteren vereist openheid en het opzij zetten van al je vooroordelen en angsten. Als je deze stappen kunt zetten dan wordt het eenvoudiger en komt de stroom inzichten vanzelf op gang.
Kom in actie
Je weet zelf wat het beste wat goed voor je is. Dit idee kan een golf van twijfels en vragen oproepen. We zitten immers vol angst en leveren bergen kritiek op onszelf. Herkenbaar? We vinden het vaak veel gemakkelijker om de wijsheid van anderen te geloven dan onze eigen wijsheid. Ook de wijsheid van ons denken volgen we gemakkelijker dan die van het lichaam, want ratio heeft zich een hoog verheven status verworven in onze huidige maatschappij. Een lichaam bewustzijn coach werkt met jou aan je bewustzijn en jouw eigen rol in de klacht. Hij of zij kan je helpen om direct contact te leggen met je lijf zodat je erop gaat vertrouwen dat je diep in jezelf kunt vinden wat nodig is. En wie weet… zie je dan je pijn niet meer als klacht, maar als kans!

In mijn praktijk en in mijn workshops begeleid ik mensen die (meer) in contact willen komen met het gevoel, zodat er ervaren van binnenuit ontstaat. Dat werkt heel bevrijdend, zorgt voor inzichten en maakt dat je gaat leven vanuit wie je ten diepste bent. Wil je meer weten? Neem dan contact met mij op voor een intakegesprek.
Wil je een berichtje ontvangen als er een nieuw artikel verschijnt? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief.

Vegan blauwe bessen notentaartje met kokos (zonder oven te maken)


Voor dit zalige vegan taartje bomvol noten heb je geen oven nodig.
Wel een aantal uur of nachtje in de vriezer laten zitten voor een perfect resultaat.
Maar dan heb je een ontzettend jummie taartje. Enjoy...




Ingrediënten

Voor de bodem:
120 gram pecannoten
75 gram kopje macadamia noten (ongezouten)
40 gram kokosrasp
8 dadels
1/2 theelepel zout

Voor de 2 lagen vullingen:
600 gram cashewnoten (ongezouten)
250 ml kokosnootmelk
200 gram kopje rijststroop
6 theelepels citroensap
200 gram kokosnootolie
1 vanillestokje
2 keer een 1/2 theelepel amandelextract
200 gram verse blauwe bessen

Extra nodig:
Bakpapier
Brownie bakblik
Blender

Bereidingstijd: 30-40 min. Geen oventijd, wel 2 x 30 min in de koelkast en een paar uur of nachtje in de vriezer

Bereiden:
Bekleed het bakblik met bakpapier, zo dat het papier wat boven de randen uitkomt.

Om de bodem te maken
Snijd de dadels doormidden en in 2 stukken.
Voeg alle ingrediënten voor de bodem in een grote kom en mix door elkaar met een lepel.
Doe daarna alles in de blender en maal totdat het een zo egaal mogelijke massa is.
Eventuele grotere stukken eruit halen en opnieuw blenden.

Bedek de bodem van het bakblik met de notenmassa.
Druk stevig aan met een bolle kant van een lepel.
Zet het bakblik 30 minuten in de koelkast.

Ga verder met de eerste vulling
Doe in de blender: 300 gram cashewnoten en maal helemaal fijn.
Smelt 100 gram kokosolie in een pannetje op het vuur. En laat daarna afkoelen.
Voeg toe aan de blender met de gemalen cashewnoten:
125 ml kokosnootmelk, 100 gram rijststroop, 3 theelepels citroensap, 1/2 theelepel amandelextract.
Schraap de helft van het vanillestokje uit en voeg toe aan het mengsel.
Blend het geheel tot het een gladde pap is geworden.

Haal het bakblik uit de koelkast en schenk de pasta over de bodem.
Verdeel gelijkmatig.
Was 70 gram van de de blauwe bessen.
Verdeel de besjes gelijkmatig over de pasta.
Zet het bakblik weer 30 minuten in de koelkast.

Ga dan aan de slag met het maken van de 2e vulling
Herhaal bovenstaande handelingen om nog een keer eenzelfde hoeveelheid pasta te maken.
Voeg nu voor het blenden 90 gram blauwe bessen toe (bewaar er nog een aantal om te decoreren) en meng tot je een gladde pasta hebt.
Haal het bakblik uit de oven en schenk de past over de taart.
Zet een paar uur of nachtje in de vriezer.

Na het invriezen
Haal de taart voorzichtig uit het bakblik door het bakpapier naar boven te trekken.
Snijd met een groot mes een stukje van de zijkanten af zodat er een strakke taart ontstaat.
Laat de taart verder ontdooien in de koelkast, of daarbuiten als je 'm sneller wilt eten.
Net uit de koelkast is de taart het lekkerst. Bewaar de taart ook in de koelkast.

Voor de decoratie
Snijd de taart in blokjes.
Leg op ieder blokje een blauw besje ter decoratie.
Met een likje kokoscreme, vegan boter of kokosolie 'plak' je het besje vast.
Kruimel nog wat restjes van de bodem bovenop het taartje.

Eet smakelijk!