Ruim een half jaar weet ik dat ik taarten bakken leuk vind. Heel
leuk. Wat begon met een taart voor de eerste verjaardag van onze dochter,
resulteert nu in meerdere verjaardagstaarten per verjaardag en zo ongeveer een
taart om de week.
Veel zoetigheid is niet goed voor een mens en daarom heb ik me stellig voorgenomen de suiker
uit de taarten bannen. Na een korte rondgang over het internet en goed advies
van een kennis, sta ik niet veel later bij Albert Heijn met een fles ahorn
siroop in mijn handen. Niet goedkoop trouwens, maar een goede
aankoop om mijn bakverslaving te kunnen rechtvaardigen.
Natuurlijk probeer ik het opnieuw. Mijn nieuwe project: suikervrije appeltaart. Hoe moeilijk kan dat zijn? Volgens Rudolf van Veen (ja, van 24kitchen) doe ik er een half uur over om de taart voor te bereiden en dan nog een uurtje in de oven.
Goed. Dreumes van 1,5 jaar in bed, kleuter van 4 heerlijk
spelend in de woonkamer. Ik kan beginnen! Na 1 minuut kneden heb ik er een
hard hoofd in. Hoe krijg ik dit 'deeg' - dat meer weg heeft van een grote bonk
plakkerig kauwgom - ooit in een bakvorm? Laat staan mooi uitgerold? Hop, met
schaal en al in de koelkast dan maar. Na een half uurtje koelen komt het vast
goed. Nou nee. Ondanks mijn zorgvuldig bebloemde aanrecht en ingesmeerde
deegroller plakt het spul overal aan vast. Als ik eenmaal besloten heb om me
maar van dit goedje te ontdoen blijkt het een hels karwei om het van mijn
handen, mijn aanrecht, kortom alles waar het mee in aanraking is geweest af te
krijgen.
Van die berg klein geschilde appels die ik inmiddels had
voorbereid kan ik uiteraard verse appelmoes maken. Niet deze keer. Vol goede
moed besluit ik het deeg opnieuw te maken. Nu dan toch maar met suiker, een
beetje dan, want honing is er niet genoeg in huis. Alle ingrediënten zijn op
voorraad behalve de roomboter. Zou margarine ook volstaan? Ik neem de gok.
Bij mijn hernieuwde poging deeg te maken lees ik dat ik niet
200 ml water aan het deeg moet toevoegen, maar 2 eetlepels. Hoe heb ik dat nou
in vredesnaam verkeerd kunnen interpreteren? Geen wonder dat mijn deeg een
goede imitatie van kauwgom was. Of was het toch de ahorn siroop? Ik zal het mysterie
van mijn mislukte deeg nu in elk geval niet ontrafelen.
Door al mijn geklungel is het al halverwege de middag en is
mijn dochter al weer wakker. Nu is de uitdaging compleet! Ik ga proberen te
bakken terwijl zij om de twee minuten mijn aandacht vraagt met 'kom' en 'kijk'
mama! Ze hangt samen met haar broer ondersteboven in bank en stoelen en ik moet
haar zoeken als ze verstopt ligt tussen twee kasten.
Ja, het duurt lang. De kinderen geef ik in plaats van een
heerlijk zelfgemaakt stukje suikervrije appeltaart maar een cracker tegen de
opkomende trek. Met appelstroop, dat dan wel. Niet dat het in de buurt komt van
die goedbedoelde appeltaart, maar toch.
Tegen de tijd dat het deeg kan koelen is het al zo laat dat
ik aan het avondeten moet beginnen. Nasi dan maar, want mijn geplande hartige schotel kan de oven niet delen met de appeltaart. Mijn dochter loopt rond met haar
slab nog steeds om en haar handjes plakken van de stroop. De kinderen zijn
gezellig bij mij in de keuken komen spelen - het duurt zo lang mama! - zodat de
grond bezaaid ligt met speelgoed en ik van de ene naar de andere kant spring
zonder over legoblokjes of auto's te struikelen.
De taart - als toetje in dit geval - is erg lekker. De nasi
ook. Al was de combi wel een beetje raar. Uiteindelijk heb ik er de hele middag
over gedaan om mijn suikervrije taart te maken. Rudolf doet dat in een half uur.
Met suiker. Hij heeft vast geen kleine kinderen rondlopen.
Leuke blog ! Inderdaad niet zo vanzelfsprekend om te koken als er kleine kinderen rondlopen ;-)
BeantwoordenVerwijderenhttp://www.dieetwebshop.nl/shop/Vermont-suikervrije-Maple-Syrup-p-231.html Ik weet niet hoe duur de ahornsiroop bij de AH is, maar deze is niet zo duur. En mocht de bakgekte nog even aanhouden kan je er meteen een paar bestellen, scheelt weer in de verzendkosten :)
BeantwoordenVerwijderen