dinsdag 23 februari 2016

Geduld is een vorm van liefde

Emoties. Ja, die kennen we allemaal. Iedereen die zich wel eens op het pad heeft begeven van innerlijke groei, weet van het belang van emoties. Dat je ze beter niet onderdrukt enzo. Dat je ze toe mag laten, dat ze je helpen om te laten zien en voelen waar het knelt. Zeker, zeker. Heel mooi. Maar. Hoe je dat precies doet is niet altijd even duidelijk. En dan heb ik het nog niet over makkelijk.


Eerst wil ik het onderscheid maken tussen emoties en gevoelens. Nee, dat is niet hetzelfde. Emoties (en dan heb ik het over de minder fijne) zijn eigenlijk tekenen van onbegrip. Wat gebeurt er als iemand je kwetst? Je voelt wellicht een vlaag van verdriet of boosheid door je heen trekken. Je kan dat goed voelen in je lichaam: op bepaalde plaatsen verkrampt je lijf. Dat fysieke ineenkrimpen is een reactie op iets dat je niet begrijpt. Er komt een energie op je af die je niet kunt plaatsen, die botst met de jouwe en die je wellicht niet gerechtvaardigd acht. Die botsing en het onbegrip ontlaad je in de emotie. Jep, je bent boos!

Een emotie is dus een explosie van onbegrip. Het heeft iets heftigs in zich. Een emotie kan je helemaal in beslag nemen en je daarmee wegtrekken van je centrum, van je hart. Het brengt je eigenlijk buiten jezelf. Je ervaart een gebrek aan innerlijke helderheid; je gevoelens. Emoties zijn als wolken voor de heldere zon.

Gevoelens daarentegen neem je heel anders waar. Ze zijn subtieler en stiller van aard. Zachte fluisteringen, diep innerlijk weten of een plotseling intuïtief handelen. Gevoelens brengen je dichter naar en dieper in je centrum, ze hebben met je intuïtie te maken. Iedereen heeft intuïtie, alleen is het bij velen van ons wat zoekgeraakt. Toch hebben we allemaal ervaringen met het ‘onderbuikgevoel’. Je weet niet waarom, je kunt het niet uitleggen maar het wás zo. Het klopte. Gevoelens ontstaan binnen in je en lijken uit het niets te komen. Emoties daarentegen hebben vaak een aanleiding of trigger buiten je. Ze dragen onmacht in zich, wat ligt in het feit dat je je slachtoffer voelt van iets dat jou wordt aangedaan.

Nou lijkt het misschien of ik wil zeggen dat emoties ‘fout’ zijn en gevoelens ‘goed. Nee hoor. Want zonder emoties kunnen er geen gevoelens zijn. Ze horen bij elkaar, net als goed en fout. Het één kan niet bestaan zonder het ander. Je hebt ze allebei nodig, het gaat erom een punt te vinden in jezelf waarin je noch te ver schiet in je emoties, noch deze onderdrukt. Dan kan er ruimte ontstaan voor stilte. En in die stilte en rust kunnen gevoelens naar boven komen.

Maar. Hoe kan je omgaan met emoties? Allereerst: wees je ervan bewust dat ze een belangrijk deel uitmaken van jou. Ze verdienen je respect en aanvaarding. Zie een emotie als iets wat bij je komt om gezien te worden. Ga er niet vol in maar kijk er met bewustzijn van een afstand naar. Stop het niet weg, maar verheerlijk het ook niet. Nodig het uit er volledig te zijn, zonder jezelf erin te verliezen. Bijvoorbeeld die boosheid. Ervaar deze energie in je lichaam, terwijl je ernaar blijft kijken en waarneemt wat er in je lichaam gebeurt. Wat je doet is de emotie (ontstaan uit onbegrip – Waarom gebeurt dit? Waar heb ik dit aan verdiend?) omringen met bewustzijn, met begrip.

En dan hoor ik mensen zeggen: ‘Ik weet dat ik met onverwerkte emoties zit, ik ken de oorzaken, ik ben me ervan bewust maar het gáát maar niet weg!’ Tja. In dat geval is er toch een subtiel verzet tegen de emotie. Zolang je dat doet ben je in oorlog, een gevecht met jezelf. En zal de emotie zich op allerlei manieren verzetten. Maar weet je, uiteindelijk win je het niet. De emotie zal zich vastzetten in je lichaam en opduiken in de vorm van fysieke pijn of depressie. In je lichaam wordt het allemaal vastgehouden. Met een vorm van bewegen (yoga, dans) kan je je lichaam voelen en daarmee vind je de toegangspoort tot vastzittende emoties.

Terug naar omgaan met emoties. Hoe ik daar zelf mee omga. Laat ik je een voorbeeld geven dat uit mijn leven is gegrepen! Onze jonge kinderen zijn om de beurt ziek en dat hakt in op mijn nachtrust. Met wallen tot op mijn knieën sleep ik me door de dagen heen. De kids zitten ook niet lekker in hun vel (iets met spiegelen) en tegen het eind van een middag heb ik het helemaal gehad. Ik word zo boos en val uit tegen ze. Op dat moment kan ik mijn kinderen de schuld geven dat ze zo vervelend zijn. Maar het zit ‘m niet mijn kinderen. IK ben moe. IK ben boos. Op het moment dat ik de boosheid naar mezelf toehaal en ernaar kijk, kan ik de boosheid omhullen met begrip, waardoor het afneemt. Ik heb een vet slaaptekort en dat voel ik nog steeds maar het verzet tegen de moeheid en de boosheid eromheen kan afnemen. Het gedrag van de kinderen, de oorzaak van mijn boosheid, doet er nu niet meer toe. Ik verschuif mijn aandacht van buiten naar binnen waarmee ik verantwoordelijkheid neem voor mijn emotie. Ik keer daarmee puur naar binnen en zeg ‘Oke, dit is mijn reactie, ik begrijp het. Ik begrijp dat ik me voel zoals ik me voel.’

Je op zo’n manier begripvol en liefdevol toebuigen naar jezelf, maakt zo heerlijk vrij. Je laat de buitenwereld los en legt de verantwoordelijkheid bij jezelf. Je geeft toe: ‘IK voel me zo, IK kies ervoor om zo te reageren en IK kan daar iets aan doen’. De kern van innerlijke groei is dat je niets onderdrukt, maar dat je er de verantwoordelijkheid voor neemt. JIJ en jij alleen hebt zeggenschap over je emoties. Het is tegelijkertijd een vorm van nederigheid: jezelf heel eerlijk in de ogen zien, ook op je minder mooie momenten. Er is zachtheid en liefde nodig voor deze zelfacceptatie. Je begrijpt jezelf, je vergeeft jezelf.

Uiteindelijk is het heel eenvoudig: het gaat om liefde voor jezelf, in je hart. Alles daarvoor zit al in jezelf en staat tot je beschikking. Ja echt. Misschien vind je niet direct jouw ‘knop’ tot zelfacceptatie. Wordt dan niet boos op jezelf :-) maar blijf rustig proberen en wees geduldig met jezelf. Want geduld… is ook een vorm van liefde.

In mijn praktijk 'Puur op gevoel' en in mijn workshops lichaamswerk met het gevoel van de tango, begeleid ik mensen in het (her)ontdekken van hun gevoel en hart. Waarmee wensen bovenkomen, blokkades overwonnen worden en mensen ontdekken wie ze werkelijk zijn en wat ze willen doen. Dat werkt heel bevrijdend en zorgt voor inzichten en beweging.  Wil je meer weten? Neem dan contact met mij op voor een intake gesprek.


Wil je een berichtje ontvangen als er een nieuw artikel verschijnt? Stuur me dan een mail via info@puuropgevoel.nu.


maandag 15 februari 2016

Taart van beschuitdeeg en botercrème (zelf te versieren zoals je wilt)

Die prachtig opgemaakte taarten die ik altijd op internet voorbij zag komen.... Wauw. De eerste keer dat ik er één liet maken voor de tweede verjaardag van onze zoon dacht ik, hé dat kan ik ook! Na wat jaren oefenen en heel veel uitproberen is dit zoals ik de verjaardagstaarten nu maak. Even leek een goede beschuitdeeg taart maken, luchtig en hoog, een onmogelijke opgave. Maar! Met dit recept lukt het wél.

Het geheim zit 'm in een aantal dingen. 1. een goede voorbereiding. 2. alle ingrediënten zijn op kamertemperatuur. Alles op tijd uit de koelkast dus. En 3. alles moet perfect zijn afgewogen.


Ingrediënten

Voor het beschuitdeeg (bij een bak- of springvorm van 20 cm doorsnede)
6 biologische eieren
150 gr kokosbloesemsuiker (kijk hier wat het is en waar je het koopt)
200 gr zelfrijzend bakmeel

Voor de botercrème*
150 gr biologische roomboter
50 gr honing
2 el mascarpone

*Wil je een bijvoorbeeld aardbeienbotercrème? Voeg dan 1 eetlepel biologische aardbeienjam toe. Zo kan je variëren met wat je maar wil. Bosbessenbotercrème, abrikozenbotercrème etc.

Verder nodig
mixer
grote kom
spatel
springvorm of bakvorm van circa 20 cm doorsnede
groot (brood)mes of garen (om de taart door te snijden)

Bereiden

Beschuitdeeg
Zorg er dus voor dat de eieren op kamertemperatuur zijn. Heel belangrijk. Verwarm de oven alvast voor op 175 graden. Vet de taartvorm in met boter of crisco (geurloos plantaardig vet). Leg bakpapier op de bodem en omdat het deeg boven de rand uit zal stijgen, verhoog je ook de springvorm met een extra rand van bakpapier.


Mix de eieren en de kokosbloesemsuiker minimaal 10 minuten op een hoge stand tot een luchtige massa. Zeef de bloem en voeg toe aan het mengsel. Met een spatel roer je voorzichtig de bloem door het deeg, zo verlies je de minste luchtigheid. Hoe meer je roert hoe meer luchtigheid je verliest. Zorg er wel voor dat je een egaal geheel krijgt.

Ook belangrijk: de oven moet goed op temperatuur zijn. Bak de taart in circa 20 minuten gaar. Iedere oven is anders, dus kijk goed of dit voldoende is voor je taart. Nog een tip: open de deur niet voordat 1/3e van de baktijd verstreken is. Het beste is om de deur helemaal niet te openen.

Met een satéprikker kan je kijken of de taart goed is. Komt de prikker er 'schoon' uit, dan is de taartbodem klaar. Laat de taart nog even 5 minuten in de oven staan met de deur op een kier. Dat voorkomt scheuren en inzakken. Haal dan de taart uit de oven en laat 'm afkoelen. Als je de taart uit de vorm haalt, leg hem dan ondersteboven weg. Zo wordt de bovenkant plat wat makkelijk is bij het decoreren.

Botercrème
Snijd de boter in stukken en doe samen met de honing in een kom. Mix het geheel mooi romig (ongeveer 8 min). Wil je een botercrème met een smaakje? Dan is dit het moment om de jam toe te voegen en mix tot het gemengd is. Voeg de mascarpone toe en spatel (dus niet mixen!) het erdoor. Niet te lang, anders gaat het schiften!

Afwerken
Als de taart is afgekoeld snij je hem voorzichtig horizontaal door midden met een groot (brood)mes of je 'zaagt' hem in twee delen met een draad van garen. Je kan kiezen wat je doet, de taart in twee of drie delen snijden. Het ligt er maar net aan hoe hoog hij is geworden. Dit filmpje laat zien hoe je het doet.

Besmeer nu de onderste helft met de botercrème (of jam). Leg de volgende helft op de taart (of de bovenkant als je voor 1 laag kiest). De tweede laag dan met jam (of nu de botercrème) en leg nu de bovenkant van de taart erop. Zo, gevuld! Let op! Hou ongeveer de helft van de botercrème over om de taart aan de buitenkant af te strijken. Dat doe je met een spatel en je bestrijkt de hele zijkant en de bovenkant royaal met botercrème.

Decoratie
Tja, nu kan je losgaan. Met fondant, met marsepein, uitstekers... wat je maar wilt.
De plaat op de frozen taart heb ik besteld. Op frosting of ouwel kan je in diverse thema's eetbare prints bestellen. De figuurtjes zelf maken ook. Op de foto's zijn dat Nijntje, Bliksem mc queen, Woezel en PiP, Hello Kitty. Daarvoor kies je een plaatje in het goede formaat (print uit van internet, uit een kleurboek etc). Knip het uit in losse delen en leg dat op je uitgeronde fondant. Snij uit en knutsel(klei) het figuurtje op je taart. Er zijn oneindig veel filmpjes op internet die je laten zien hoe je de taart kunt bekleden. Deze bijvoorbeeld of deze (over hoe je de fondant netjes op je taart krijgt). Enjoy! Want voor je het weet... is je taart alweer op.


 




myTaste.be

maandag 1 februari 2016

Zalige chocolade espressotaart

Ja, ik weet het. Weer een nieuw recept van een chocoladetaart. Maar ze zijn ook zooo lekker en ik houd zooo van chocolade. Dus. Het zal vast niet de laatste zijn. Deze taart is in elk geval verrukkelijk om de combinatie met noten. Om je vingers bij af te likken. Hoeft niet in de oven. Veel plezier met maken! Want dat hoort net zo goed bij het genieten als het opeten. :-)




Ingrediënten 
(gebaseerd op een recept in Goed Zoet!)

Voor de bodem
100 gram walnoten
100 gram cashewnoten
2 eetlepels cacaopoeder
40 gram gedroogde abrikozen, in kleine stukjes
2 eetlepels kokosbloesemstroop of honing
2 eetlepels kokosolie of biologische roomboter
1 vanillestokje
1/2 theelepel zout

Voor de vulling
200 gram geschilde zoete aardappel
4 eidooiers
1 vanillestokje
2 sterke espresso's (in totaal 100-120 millimeter)
100 gram kokosbloesemsuiker*
2 theelepels maïzena
60 gram pure chocolade met minimaal 70% cacao
2 eetlepels cacaopoeder

*Wil je bijvoorbeeld rietsuiker gebruiken? Dat kan, je houdt dan dezelfde hoeveelheden aan.

Extra nodig
Springvorm van circa 24 cm doorsnede
Bakpapier
Mixer
Staafmixer

Bereiden
Snijd de zoete aardappel in plakken en stoom ze in ongeveer 10 minuten gaar. Ondertussen vet je de springvorm in met boter of kokosolie en daarna bekleed je de springvorm met bakpapier.

Mix alle ingrediënten voor de bodem door elkaar met een mixer op een lage stand tot het één geheel is. Duw het mengsel met een vochtige lepel op de bodem en de wanden van de springvorm, tot ongeveer drie centimeter hoog. Zet de bodem in de vriezer, zodat hij hard kan worden.

Los de maïzena op in wat espresso. Zet apart. Schraap de vanille uit het staafje. Doe het in een ruime kom. Mix daarin ook de eidooiers, espresso en kokosbloesemsuiker door elkaar op een lage stand. Plaats de kom boven een pan kokend water (au bain-marie) en roer tot je een dikke, romige massa hebt.

Pureer de zoete aardappel en voeg toe aan het mengsel. Blijf roeren tot je een egale vulling hebt. Dan voeg je de opgeloste maïzena toe en blijf je nog een minuut roeren.

Hak de chocolade in kleine stukjes en ook die doe je bij het mengsel in de kom. Blijf roeren tot de chocolade gesmolten is. Haal dan de kom van de warmtebron af en laat het mengsel afkoelen tot kamertemperatuur. Haal de springvorm uit de vriezer en giet het mengsel op de bodem. Zet de vorm tot serveren in de koelkast.

En dan... Genieten maar! 








myTaste.be

HEMA blog: Strijken maar en klaar!

Jongetjes (meisjes ook, maar voorál jongens) stoeien. En ze kruipen over de grond met auto's, blokken, klimmen in bomen, rennen en laten zich in een stoere 'sliding' op de grond vallen. Nou ja, dat alles doet die van mij dan. Dat daarmee vooral de broeken ter hoogte van de knie geen lang leven beschoren zijn hoef ik niet uit te leggen.


Het gevolg: de broeken voor zoonlief zijn niet aan te slepen. Gloednieuwe spijkerbroeken zijn bij hooguit drie keer dragen nog heel, daarna zit er een gat in - of als ik geluk heb - twee gaten. Niet handig. Zeker niet in de koudere maanden.

Nou heb ik een naaimachine. Alleen gebruik ik hem niet. Hoe handig zijn daarom die strijkbare knie- en elleboogstukken voor op de jeans van je kind van HEMA. Verpakt per twee en in een lichte en donkere variant. Hup, op de strijkplank, strijken maar en klaar. In de was blijft het ook zitten en mocht het toch weer wat loslaten dan strijk je de randjes ook zo weer vast. Zo gepiept. Zo gaan de broeken van mijn zoon aanzienlijk langer mee. Goed voor het milieu, goed voor mijn portemonnee.

Ik hoor je denken: niet mooi, zo'n opgelapte broek. Helemaal mee eens. En dus, streek ik de stukken onlangs aan de bínnenkant van de broek. Na een paar weken van uitproberen weet ik inmiddels, een geweldige uitvinding! Mijn zoon vindt de broek nog altijd prima zitten, en de scheuren aan buitenkant? Die zijn vooral heel hip. Zelfs voor jongetjes van zes jaar oud.

**
In de zomer van 2014 zag ik een bericht op Facebook van de HEMA: bloggers gezocht! Ik reageerde en kreeg toen het bericht dat ik was geselecteerd voor de HEMA blog Academy op het hoofdkantoor in Amsterdam. Tof! Sinds die dag ben ik één van de 1.000 academy bloggers die zo nu en dan voor en over de HEMA schrijft. Mijn blogs verschijnen op de website van de HEMA, maar je kan ze ook hier lezen - op mijn eigen blog.

**